İslahiye'de Turizm 20 Eylül 2023, 09:55
İlçemizde Turistik Alanlar ve Turizm
İlçemiz Gaziantep il merkezine 90 km mesafede ,yüzölçümü 1.513 km² olup, verimli hilal bölgesinin ortasında,stratejik bir konumda ve düz bir ova üzerinde yer almaktadır.
- yüzyılda Osmanlı hükümeti tarafından isyan halindeki Kozan ve Gavur Dağları çevresini kontrol altına almak için bir ordu kurulmasına karar verilir. “Fırka-i İslahiyye” adı verilen bu ordunun faaliyet sahası, İskenderun’dan Maraş ve Elbistan’a, Kilis’ten Niğde ve Kayseri’ye, Adana eyaletinden Sivas eyaleti sınırına kadar olan bölgeleri kapsamaktadır. İstanbul-Halep demiryolu ilçe merkezinden geçmektedir. İlçeye bağlı Fevzipaşa Beldesindeki tren istasyonu ile ülkenin batı ve doğusuna demiryolu bağlantısı mevcuttur. Hatay-Kahramanmaraş fay hattı (kırık hattı) üzerinde bulunan ilçe, 1. derecede deprem kuşağı üzerinde bulunmaktadır. İslahiye’de Akdeniz ikliminin etkisinden dolayı çok yönlü tarla ziraatı, sebzecilik ve meyvecilik yapılmaktadır. Bir marka haline gelen İslahiye Biberi yurtdışına ihraç edilmektedir. İlçede kırmızı biberin yanı sıra üzüm, pamuk, buğday, şekerpancarı ve soya fasulyesi yetiştirilmektedir. Tarihi M.Ö. IX. yüzyıla kadar uzanan Tilmen Höyük, Zincirli (Samal) Höyük ve Yesemek Açık Hava Müzesi İslahiye’de bulunmaktadır.
1.Yesemek
İslahiye’de bulunan Yesemek Açık Hava Müzesi Ortadoğu’nun en büyük ve tek açık hava müzesine sahip olma özelliği ile her yıl binlerce yerli ve yabancı turisti misafir etmektedir. Yesemek ilk defa 1890 yılında keşfedilmiştir. Yesemek açık hava müzesinde 500 det değişik boyutlarda yontu ve heykel taslağı mevcuttur. Bunlar sfenksler,aslanlar,dağ tanrıları,savaş arabaları,karışık yaratıklar ve çeşitli mimari parçalardan oluşan çok zengin bir koleksiyon oluşturmaktadır. Uzaklığı ilçe merkezine 23 km olup yolu asfalttır.
2.Tilmenhöyük
İlçenin 5 km. doğusundadır.20 m yüksekliğinde bölgenin en büyük höyüklerindendir. Araştırmacılar burada İ.Ö.3.binin son çeyreğinde büyük bir kent bulunduğunu ortaya çıkarmışlardır. Kent iç ve dış kaleden oluşmakta olup duvarlar sandık duvar tekniğinde ve büyük düzgün kesme taşlardandır.
3.Zincirli(Samal)
İlçenin 10 km doğusunda Zincirli köyünde bulunan bir höyüktür. Yörede 19.y.y.sonunda yapılan arkeolojik kazılarda mimarlık alanında önemli kalıntılar ortaya çıkarılmıştır. Höyük Genç Hitit veya Neo Hitit döneminin küçük krallıklarından birinin başkenti olması ve bulunan Arabî yazıtları açısından önemlidir.
4.Cıncıklı Eserleri
Boğaziçi Beldesinde Roma imparatorluğu döneminden kalan eserler olup, burada çeşitli boylarda cam,seramik ve renkli taşlarla işlenmiş figürler mevcuttur. Ancak burası halen Kültür Bakanlığınca SİT alanı olarak belirlenmediği için eserler yapılacak arkeolojik kazıları beklemektedir
5.Yılan Kalesi
İslahiye Çerçili köyü civarında bulunan bir kale olup kimler tarafından yapıldığı bilinmemektedir.
6.Örtülü Harabeleri
Örtülü köyü civarında bulunan ve Hititler zamanından kalan bu harabeler vatandaşlarca yağma edilmiş ve halen bir sütunu kalmış,olup,Örtülü Köyü muhtarlığınca koruma altına alınmıştır.
7-Yayla Turizmi
İlçe yayla turizmi yönünden de zengin olup turizm bakanlığınca onanmış olan yaylalarının başında Amanosların uzantısı olan Huzurlu ve Karagöz yaylaları gelmektedir. Yine Amanos dağları üzerinde eski Gaziantep-Adana karayolu üzerindeki Alman pınarı, Türkbahçe ve Hanağzı köylerinin batısında Gözlen Geç yaylası, Çerçili, Kabaklar köylerinin batısında ve yine Amanoslar dağlarındaki Meydan yaylası, Koçcağız köyünde bulunan tortusuz ve kaliteli fenk suyunun kaynağı ve çevresi, özellikle yaz aylarında yaylalar çevre il ve ilçelerden gelenlerce dolup taşmaktadır. Huzur Yaylasının turizme açılması için alt yapı çalışmaları devam etmekte olup hali hazır planlar hazırlanmış olup, 1/25.000 mastır çevre planı 1/5.000 nazım imar planı 1/1.000 uygulama imar planlarının ihalesi yapılmış olup, çalışmalar devam etmektedir.
Bunlara ilave olarak Tahta Köprü Barajı civarı İslahiye,Kilis ve Hataylı vatandaşlarımızın en çok ziyaret ettiği yerler arasındadır