İslahiye Biberi 20 Eylül 2023, 10:31
İslahiye'nin en önemli ve ünlü tarım ürünlerindendir. Kırmızıbiber dünyada en yaygın tüketilen ve ticarete önemli yeri olan baharatlardan biridir.Türkiye'de önemli kırmızıbiber üreticisi ülkeler arasında yer almakta olup,kırmızıbiber verimi dünya ortalamasının üzerindedir.
Türkiye'de Güneydoğu,Akdeniz ve Ege bölgeleri başlıca kırmızıbiber tarımı yapılan bölgelerdir.Ülkemizde en son veriler itibariyle 20.000 ha alanda 80.000 ton kırmızıbiber,üretimi aşamasında yoğun işgüdü talep ederek,ülke istihdamına katkı sağlamasının yanı sıra tarıma dayalı sanayi işletmelerinde hammadde olarak kullanılması,kurutulmuş ve öğütülmüş olarak ihracatının yapılmasıyla da ülke ekonomisine önemli katkı sağlamaktadır.Nitekim 2003 yılında 2.210 ton kırmızıbiber ihracatı gerçekleştirilerek 5.43 milyon dolar gelir elde edilmiştir.
Kırmızıbiber,dünyada ve ülkemizde büyük ölçüde üretilmekte olan ve gerek taze gerekse kurutulmuş olarak geniş kullanım alanı bulan bir üründür. Askorbik asit ve karoten içeriği yönünden zengin olan kırmızı biberlerin tüketiminde kullanılması;baharat,yem maddesi ve antibiyotik hammaddesi şeklindedir.
Kırmızıbiber gıda sanayinde baharat,oleorezin veya ekstrakt,başta et ürünleri ve çorbalar olmak üzere,fırın ürünleri,baharat karışımları,çeşni ürünleri,sos, şekerleme,alkolsüz içecek,sebze,dondurma,çiklet ve turşularda kullanılır.
100 g kuru kırmızı biber;318 kcal enerji,148 mg Ca,76 mg C vitamini,8.1 g su,2014 mg K,41610IU A vitamini, 12 g protein , 293 mg P, 15 mg B3 vitamini 56.6 karbonhidrat, 30 mg Na , 1 mg B1 vitamini , 24.9 g lif, 8 mg Na, 1 mg B1 vitamini , 24.9 g lif, 8 mg Fe yanında acılık (capcaicin), renk (capsannthin) maddesi gibi organik bileşikler içerir.
Bu nedenle beslenmede büyük öneme sahip kırmızıbiberler, bir o kadar da insan sağlığında aranılan bir materyaldir. Kırmızıbiberler mide suyu ve tükürük oluşumunu arttırır, sindirimi kolaylaştırır; romatizma, mafsal ve diş ağrılarını azaltır; krampları giderir; kolera ve gut hastalıkları başta olmak üzere birçok hastalığa iyi gelir, kanser riskini azaltır ve kanser tedavisinde kullanılır; terlemeyi arttırır, serinlik verir (sıcak iklimlerde kullanılmasın nedenlerinin birisi de budur ); öksürük ve boğaz ağrılarını gidermede (gargara olarak) kullanılır; sinir hastalıkları doğal yatıştırıcıdır;vücutdaki aşırı yağ ve kolesterol birikiminin önlenmesini sağlar ; antibakteryal etkisi ile hastalıkların önlenmesinde etkilidir.
Kanıtlanmış Faydaları
Nottingham Üniversitesince yapılan araştırma sonucuna göre acı kırmızı biber kanser hücrelerini yok edici özelliktedir.
Acı kırmızı biberde ki kapsaisin kanser hücrelerinin ölümünü tetkiklemekte ve sağlıklı hücrekere zarar vermektedir.
Kaliforniya Üniversitesi tarafından yapılan bir araştırmada kapsaisinnin prostat kanseri hücrelerini yok edici etkisi tespit edilmiştir. Cellular & Molecular Biology Letters adlı dergide karaciğer kanser hücresi üzerine kapsain etkisiyle ilgili yazı yayımlanmıştır. Kırmızı acı biberin eklem iltihabı ve ağrılarına karşı rahatlatıcı etkisi vardır. Yapılan bir çalışmada şiddetli eklem ağrısı çekenlere capsaicin enjekte edilmiş ve hastaların ağrıları büyük oranda geçmiştir.Bir ilaç firması da kırmızı acı bibere acılık etkisini veren capsaicin maddesini kullanarak ALGR X4975 isimli ilaç geliştirmeye başlamıştır.
Mide asidini düzenleyici ve sindirimi kolaylaştırıcı özelliktedir. Kolesterolu düşürücü etkisi vardır. Yapılan deneylerde capsaicin kan lipit düzeylerinde olumlu etkiler göstermistir. Kan dolaşımına olumlu etki eder. Mikrop öldürücüdür.
Biberdeki kırmızı karotenoid maddesi kanser önleyici etkidedir. Kırmızı biber C vitamini açısından da zengindir. C vitamini oranı limondan daha çoktur.Kırmızı biberler yeşil biberlerden iki kat daha fazla C vitaminine sahiptir.
İştah açıcıdır.
Terlemeyi arttırır.
Afrodizyak etkisi vardır.
Bulaşıcı hastalıklara karşı vücudu dirençli kılar.